Laboratorium

Binnen het laboratorium zijn vele verschillende functies;

Saskia doet een soort CSI met zaden Marlies komt elke dag hobbyen op haar werk Sanne werkt telkens met een andere collega Carla vindt haar werk fantastisch Magda heeft ieder seizoen een nieuw product

 
Hieronder staan een tweetal functies omschreven.

Laboratoriummanager

Als laboratoriummanager geef je leiding aan de medewerkers van het laboratorium. Je maakt in het laboratorium onder andere weefselkweekmedia. Dit zijn voedingsbodems waarop de planten worden gekweekt. Naast het maken van de weefselkweekmedia, plan je de productie van deze voedingsbodems. Samen met een team van laboranten voer je testen uit om de kwaliteit van zaden vast te stellen. Voor dit doel analyseer je het proces van het kiemen van de zaden. Daarnaast toets je de uiteindelijke kwaliteit van de bruikbare planten. Je waarnemingen en bevindingen van de testen leg je vast en je voert de bijbehorende statistische berekeningen uit.

Analist

De analist zorgt ervoor dat het bedrijf werkt volgens bepaalde onderzoekrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn er om de kwaliteit van zaden te toetsen op bijvoorbeeld raszuiverheid. De toetsen worden uitgevoerd op commerciële zaden, zaaizaad en bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Bij technische problemen adviseer je over een mogelijke oplossing. Deze richtlijnen zijn er om de kwaliteit van zaden te toetsen op bijvoorbeeld raszuiverheid. De toetsen worden uitgevoerd op commerciële zaden, zaaizaad en bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Bij technische problemen adviseer je over een mogelijke oplossing. Als analist voer je zelfstandig taken uit in een laboratorium. Enkele voorbeelden: je bepaalt de kiemkracht van zaden, je onderzoekt een partij zaden op ziekteverwekkers, je controleert planten op raszuiverheid en analyseert plantenmonsters op DNA en eiwitten. Dus je ziet, als analist ben jij een onmisbare schakel in het hele proces.

Werken in een laboratorium?

Wil je in een plantenlaboratorium werken? Volg dan een laboratoriumopleiding op mbo- of hbo-niveau. Veel bedrijven zijn op zoek naar mensen van beide niveaus.